فیلتر شنی دستگاهی است که با صاف نمودن ( فیلتراسیون ) فیزیکی آب باعث حذف ذرات معلق موجود در آن نظیر گل، رنگ، مواد آلی، پلانگتون، باکتریها و ذرات حاصل از خوردگی میشود. دستگاه فیلتر شنی به صورت استوانههای تحت فشار طراحی میشوند. داخل ستونها به وسیله شن سیلیس و یا آنتراسیت پر میگردد که معمولا یکلایه ذرات درشت روی نازلها جهت جلوگیری از گرفتگی و سپس یکلایه ذرات ریز بر روی آنها ریخته میشود. در اثر عبور آب از خلل و فرج بین ذرات شن، مواد معلق آب گیر کرده و آب تقریبا عاری از مواد معلق، در خروجی فیلتر شنی به دست میآید. البته جمع شدن ذرات معلق در خلل و فرج فیلتر شنی ، باعث افزایش افت فشار میگردد که اگر این افت فشار از حد معینی نماید، باید صافی را شستشو داد.
فیلتر شنی جهت تصفیه آب های سطحی (رودخانهها یا چاهها) آب استخر، حذف رنگها، آب برگشتی برجهای خنککن، فیلتراسیون نهایی فاضلابهای صنعتی و انسانی، قیلتراسیون مصارف آشامیدنی و صنعتی (تصفیه خانههای شهر و صنعتی) مورد استفاده قرار میگیرد. مشکلات ناشی از عدم استفاده از فیلتر شنی به عنوان مثال در استخرها، به علت باز بودن سطح استخر، چنانچه آب استخر متناوباً تعویض یا فیلتر نگردد، ساکن ماندن و آلوده شدن آب به علت وجود مواد خارجی از قبیل برگ، خاک، گرد و غبار و رشد و تکثیر میکروبها، انواع قارچهای می و تخم انگلها باعث بیماریهایی از قبیل یرقان، تبهای روده، اسهال خونی، بیماریهای پوستی و غیره میگردد که بخصوص در استخرهای عمومی باید این موضوع شدیدا مورد توجه قرار گیرد.
انواع فیلتر شنی برای دستگاه تصفیه آب بستگی به عوامل فراوانی برای انتخاب کردن دارد که در زیر به عواملی چند اشاره خواهیم کرد تا باشد برای کاربران عزیز قابل استفاده و مفید باشد. اصولا" برای انتخاب کردن فیلتر شنی می بایست در ابتدا به این نکته مه توجه کرد که دبی خروجی آب از فیلتر شنی در شبانه روز یا در ساعت چه مقدار می باشد . و خروجی آب از فیلتر شنی برای چه مصارفی مورد استفاده می باشد.
که می توان به عواملی همچون اینکه آب خروجی از دستگاه فیلتر شنی برای استفاده در تصفیه کردن آب استخر مورد استفاده قرار خواهد گرفت و یا برای استفاده در آب ورودی به دستگاه تصفیه آب. اگر خروجی مورد استفاده در دستگاه تصفیه آب باشد ابتدا مواردی که آب دستگاه می بایست مورد استفاده قرار بگیر مورد سنجش به وسیله آزمایش قرار خواهد گرفت به گونه ای که ابتدا یک نمونه آز آب ورودی به سند فیلت یا همان فیلتر شنی پس از برسی به وسیله بصری به میزان کدورت آب پی خواهیم برد و پس از آن اگر خروجی آب کدورت بالاتر و یا مشکلات دیگری داشت پس از ارسال نمونه آب به مراکز و آزمایشگاه های مورد اعتماد و معتمد سازمان آب می توان به مشکلات آب پی برد.
اصولا" از آنجایی که خروجی آب از فیلتر شنی می بایست فاقد کدورت و یا شفاف باشد اصولا" می بایست به نوع سنگ سیلیس آن نیز توجه کرد. که از چه نوع سیلیس با چه خلوص و دانه بندی استفاده خواهد شد. هرچه که کدورت آب بیشتر باشد نیاز به این می باشد که از سنگ سیلیس یا همان ماسه که بعضی از مصرف کننده از آن نانم می برند. نیز می باشد
سایز دانه بندی در فیلتر شنی اصولا" سه سایز مختلف می باشد که استفاده و انتخاب سایز سنگ سیلیس به نوع کدورت و استفاده آن می باشد جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص انواع فیلتر شنی در 24 ساعت شبانه روز با کار شناس فنی تماس حاصل نمایید .
صافی بر اساس میزان بار هیدرولیکی به صافی های شنی کند، صافی های شنی تند یا صافی های پربار تقسیم بندی می شوند. صافی های شنی کند بار هیدرولیکی کمتر از 10 متر مکعب بر مترمربع در روز دارند. از این نوع صافی ها به طور گسترده در اروپا استفاده می شود که در آنها از شنهای موجود در ساحل رودخانه ها به عنوان بستر استفاده می شود. همچنین صافی های شنی کند تقریبا در همه کشورهای در حال توسعه به کار گرفته می شوند. یک سیستم زهکش برای جمع آوری آب صاف شده زیر بستر ریخته می شود. وقتی بستر گرفته شود آب صافی خالی شده و لایه بالایی شن جمع آوری، شسته و دوباره بر روی بستر ریخته می شود. روی آب ورودی به این نوع صافی هیچگونه انعقاد شیمیایی انجام نشده و آب خام وارد صافی می شود.صافی های شنی تند بار هیدرولیکی تقریبا 102 مترمکعب بر مترمربع در روز و صافی های پربار با بار هیدرولیکی بیشتر از 240 مترمکعب بر مترمربع در روز دارند. هم صافی های تند و هم صافی های پربار به طور گسترده در ایالات متحده استفاده می شود. ساخت این سیستم ها بسیار مشابه یکدیگر است.
صافی های مورد استفاده در تصفیه آب به صورت صافی های ثقلی و تحت فشار نیز طبقه بندی می شوند. تفاوت اصلی صافی های ثقلی و تحت فشار، ارتفاع فشار مورد نیاز برای راندن آب در میان بستر صافی و نوع ظرف مورد استفاده برای نگه داشتن واحد صافی است. فشار مورد نیاز روی بستر صافی های ثقلی که به صورت مخازن بتنی یا فولادی روباز ساخته می شوند معمولا 2 تا 3 بار است. شار مورد نیاز در صافی های تحت فشار که به صورت ظروف تحت فشار محصور هستند بیشتر است.
صافی بر اساس جهت جریان به صورت جریان روبه بالا یا جریان روبه پایین تقسیم بندی می شوند. صافی با جریان روبه پایین معمولترین نوع مورد استفاده در تصفیه آب هستند. در سیستم های جریان روبه بالا آب در بستر صافی به طرف بالا جریان می یابد. این نوع سیستم به ندرت در صافی های دانه ای استفاده می شود. اما گاهی در بستر های کربن فعال دانه ای مورد استفاده قرار می گیرند.
درباره این سایت